Hva er spesielt med ullfiberen til Grå Trøndersau ?

Grå Trøndersau har kanskje Norges fineste ullfiber.  Ulla ligner på crossbredull, men er mer finfibret enn Norsk kvit sau. Fordi rasen stammer fra tautersauen som er en utdødd merinosau, har den en helt spesiell godt kruset og finfibret ull, mens den samtidig er robust og tåler hard bruk.

Når vi ikke utsetter ullfiberen for kjemisk behandling/tilsetning for å få spesielle egenskaper hos garnet, vil fiberen beholde mer av den naturlige oppbygningen. 

Hver fell har mange grånyanser, og ved å sortere ulla får vi flere naturlige farger.

Alt foregår ved et lite norsk spinneri.  Ulla blir skånsomt vasket med minimalt av såpestoff, og dermed beholdes mye av lanolinet.  Produksjonen foregår med små maskiner.  Derfor blir fiberen utsatt for liten mekanisk slitasje, og vi beholder den naturlige spensten.  Vi får mange tilbakemeldinger på at votter fra "HulderUll Grå Trøndersau" oppleves spesielt myke og varme. Kanskje er dette forklaringen.  

HulderUll -Grå Trøndersau er varemerket for ulla vi produserer på gården vår Bjørnerud. Vi holder til i Tessungdalen, Tinn i Telemark, og har blitt lidenskapelig opptatt av hvordan vi kan avle fram best mulig ull (ikke mest mulig). Vi har fått stor respekt for de gamle gard-kjerringene som hadde ansvaret for ulldyra og for tekstilproduksjonen på garden. De fulgte ulla fra sau til tekstil, og hadde kunnskapen i fingrene.  De visste hvilke dyr som skulle bli med videre, hvilke dyr som gav ull til sliteplagg eller hvem som skulle brukes til det innerste på kroppen. Den kunnskapen ble borte med dem.   

                Vårt mål er å komme dit !